Wil mijn werkgever dan niet dat ik beter word?
Riep mijn klant teleurgesteld uit. We hadden het er over dat ze zo’n druk voelde vanuit de bedrijfsarts en haar werkgever om weer aan het werk te gaan. Ze had zelf het idee dat ze nog lang niet zover was dat ze ook echt beter was. Ik was best verbaasd, want wist ze dat dan niet: tuurlijk wil je werkgever niet dat je beter wordt. Je werkgever wil dat je genoeg herstelt om weer aan het werk te gaan. Daar zit overlap in, maar uiteindelijk zijn het twee verschillende dingen.
Ik zal je uitleggen wat het verschil is. Stel je hebt je hand gebroken, die zit in het gips en daardoor kan je met die hand niet typen. Niet zo heel lang nadat het gips van je hand af is, zul je weer kunnen typen. Dan is ook het moment waarop je genoeg hersteld bent om weer aan het werk te gaan. Maar is je hand op dat moment ook echt weer beter? Het zou nog best veel langer kunnen duren voordat je met die hand weer zware boodschappentassen kunt dragen. En misschien doet je hand ook nog wel pijn, als je lang achter de computer hebt gezeten. Je hand is dus zeker nog niet helemaal beter, maar wel genoeg hersteld om aan het werk te gaan.
En zo is het ook bij uitval die te maken heeft met psychische klachten, zoals stress, overspanning of burn out. Je hebt weer energie om wat te doen, het idee dat het de goede kant op gaat. En jij zou het liefst de opbouw in je energie gebruiken om eerst volledig voor je zelf te gebruiken. Om beter te worden en pas daarna aan het werk te gaan. Want jij voorziet ook dat je in een situatie komt waarin je alle energie die je hebt kwijt bent door een paar uurtjes werk, om vervolgens thuis niets meer te kunnen.
Maar dan is daar de bedrijfsarts. Zodra jij merkt dat je energie terugkomt en je eindelijk ook weer dingen kunt doen, zal de bedrijfsarts zich afvragen hoeveel van die energie je al kunt inzetten voor het uitvoeren van werk. Want je werkgever betaalt het salaris door. Die heeft daarmee eigenlijk voor een X aantal uren per week het recht op jouw tijd en energie gekocht. Omdat je werkgever betaalt, hoeft hij van de bedrijfsarts niet achteraan in de rij te staan en te wachten tot je volledig beter bent. De bedrijfsarts zoekt een balans tussen jouw belang om beter te worden en het belang van je werkgever dat je zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Je hoeft zeker niet helemaal beter te zijn om van de bedrijfsarts wel weer aan het werk te moeten.
Het is dus belangrijk om een zo groot mogelijke overlap te creëren tussen bijna beter zijn en hersteld genoeg zijn om te werken. Dan ben je op het moment dat de bedrijfsarts aangeeft dat je weer aan het werk moet nog maar een klein stukje af van volledig beter zijn.
Zo had mijn klant er nog niet naar gekeken. Samen we hebben een plan gemaakt hoe ze van de bedrijfsarts ruimte zou kunnen krijgen om eerst nog wat meer beter te worden voordat de fase van hersteld genoeg om aan het werk te gaan aan de orde zou zijn. Wil jij ook ontdekken aan welke stappen je daarbij kunt denken? Zorg dan dat je toegang krijgt tot mijn online programma.
Groet,
Suzanne