Moet ik naar mijn werk om koffie te gaan drinken? Dat is een vraag die ik vaak krijg. En het juridische antwoord is “dat hangt er van af”. Maar dat is natuurlijk niet iets waar je wat aan hebt. En daarom zet ik in dit blog wat juridische aandachtspunten voor je op een rij.
- Let op: je bent wettelijk verplicht om redelijke instructies van de bedrijfsarts of je werkgever te volgen.
- Komt het koffiedrink idee van de bedrijfsarts? Dan zit er weinig anders op dan het gewoon te proberen en te kijken hoe het gaat. Het opvolgen van bedrijfsarts adviezen is echt wel min of meer wettelijk verplicht.
- Is het een idee van je werkgever en heeft de bedrijfsarts hier eigenlijk niets over gezegd? Dan is het belangrijk om in te schatten of het om een redelijke instructie gaat. Vaak zal dat wel het geval zijn, omdat koffie drinken wordt gezien als een heel laagdrempelige stap in het re-integratieproces. Als de bedrijfsarts aangeeft dat je het niet aankunt om op kantoor koffie te drinken, heb je een goede reden om niet te gaan.
- Werkgevers kunnen vrij goed inschatten of jij wel of niet op een koffie drink afspraak zit te wachten. Ik zie regelmatig gebeuren dat werkgevers zo’n afspraak gebruiken om uit te lokken dat jij de afspraak weigert. Ze kunnen je dan gaan dreigen met het stopzetten van je salaris of proberen jou in de schoenen te schuiven dat je niet meewerkt aan re-integratie en ontslagen kan worden.
- Mijn belangrijkste advies is daarom: als het ook maar even kan, probeer naar zo’n koffie afspraak te gaan. Dan kan je de ervaring van die afspraak – sliep je van tevoren er nauwelijks door, kreeg je een paniekaanval voordat je er was, moest je drie dagen bijkomen er na – meenemen in je volgende afspraak met de bedrijfsarts. Je vergroot daarmee de kans dat de bedrijfsarts aangeeft dat het voor koffie drinken nu nog te vroeg is.
Als je nou denkt “Hoe werkt het precies met instructies van de bedrijfsarts of mijn werkgever?”, kan ik je zeker aanraden om eens bij mijn online programma te kijken. Daar maak ik het juridische speelveld op een heel simpele en praktische manier voor je duidelijk, zodat je beter begrijpt wat je rechten en plichten zijn.
Maak het jezelf niet moeilijk door net het verkeerde te doen.
Groet, Suzanne